Medvretenčne ploščice so vezivno-hrustančne strukture, ki imajo blažilni učinek pri hoji in sklanjanju. Delujejo kot amortizerji pri prenosu sil na podlago. Edinstvena oblika hrbtenice omogoča prenos teže skozi fasetne sklepe in s tem prepreči preobremenitev medvretenčnih ploščic. S staranjem se višina medvretenčnih ploščic zmanjšuje, ploščice postajajo vse manj elastične in izgubljajo tekočino. Spremembe se opazijo na posnetkih MRI kot zatemnjen signal medvretenčne polščice kar imenujemo degenerativo obolenje medvretenčnih ploščic (DDD degenerative disc disease). Spremembe na medvretenčnih ploščicah se pričnejo že zelo zgodaj po dvajsetem letu starosti ter se stopnjujejo do popolne degeneracije medvretenčnih ploščic v starosti. Ploščice postopama izginjajo, v medvretenčnem prostoru se pojavi plin kar imenujemo tudi vakum fenomenom. Vakum fenomen je viden že na klasičnih RTG posnetkih. Strukturne spremembe medvretenčnih ploščic, dehidracija in zmanjšana elastičnost ustvarja pločice manj odporne na obremenitve. Pri degenerativno spremenjeni medvretenčni ploščici lahko pod kritično obremenitvijo popusti vezivni obroč in vsebina ploščice se izboči v hrbtenični kanal kjer potekajo živčne strukture. Takšno patološko stanje imenujemo hernija disci. Pritisk, ki ga ustvarja diskus hernija na živčno korenino ustvarja izjemno močno akutno bolečino, ki seva vzdolž spodnje okončine praviloma pod nivo kolenskega sklepa. Občasno je pri težjih primerih prizadeta tudi motorika s funkcionalnimi izpadi kar se odraža s padajočim stopalom, nezmožnostjo hoje po prstih ali petah ter motnjami občutka na dotik.

Za potrditev diagnoze hernije disci je potrebno opraviti magnetno resonananco ledvene hrbtenice, ki prikaže lego, velikost in ledveni segment hernije. V primeru akutne bolečinske simptomatike z nevrološko prizadetostjo je potrebno diagnostiko opraviti pod stopnjo nujnosti zelo hitro. Redko lahko vsebina medvretenčne ploščice zapolni celotni hrbtenični kanal kar se odraža z motnjami odvajanja vode ali blata skupaj z ostalimi nevrološkimi simptomi. V tem primeru je potrebno takojšnje ukrepanje in kirurško zdravljenje.

Zdravljenje hernije diska je praviloma operativno in poteka na Oddelku za ortopedijo UKC Maribor s posegom imenovanim mikrodisektomija. Mikrodisektomija je sodobna minimalno invazivna kirurška metoda zdravljenja z uporabo kirurškega mikroskopa. Poseg poteka v splošni anesteziji, klinični učinki so takojšnji, trajanje posega je pribljižno 30 minut. Inicijalna rehabilitacija se prične na oddelku za ortopedijo in se kasneje nadaljuje z balnefizikalno rehabilitacijo v zdravilišču.

 

 


0 Komentarjev

Povejte nam kaj mislite

%d bloggers like this: