ALERGIJSKI RINITIS, POLINOZE

…..letošnja pomlad je ena najbolj mukotrpnih za mene, težave so nepopisne ali ne zdržim več…so besede mnogih, ki se  spomladi vsako leto znova srečujejo s polinozami.

Mnogi kljubujejo težavam z zdravili, številnim pa z bioresonančnimi terapijami na Ptuju in okolici pomagam vzpostaviti ponovno ravnovesje v telesu in posledično dolgoročno izboljšanje.

Najvišja koncentracija pelodov v zraku je ob lepem in suhem vremenu. Njihovo agresivnost potencirajo vplivi obremenitev iz okolice. Ključno je vedeti, da samo strukturo pelodov spremenijo izpušni plini avtomobilov in industrije.
Gre za tipične alergije, ki se pojavljajo v odvisnosti od letnega časa. V kolikor se stanje poslabša ob dežju je vredno pomisliti na morebitno obremenitev plesni.

Alergije na pelode so odvisne od letnega časa in odvisne vremena;
Januarja: leska, jelša.
Aprila: breza.
Kasneje cvetijo trave, zelišča in žitarice (pšenica, rž, ječmen).
V poznem poletju kljubujejo ljudem: divji pelin, metlika in regrat.

V primeru, da se obremenitve iz okolice v doglednem času bistveno spremenijo se lahko pri posameznikih kljub uspešni terapiji zopet pojavijo alergogeni simptomi.
Slednje je bilo opaziti pri pelodih breze, namreč to drevo čisti zrak in se njeni toksini iz okolja shranijo v njenem listju in cvetovih.

Prav tako obstaja možnost, da se s spremembo obremenitev iz okolja, iz enega v drugo leto spremeni tudi struktura peloda in tako že ozdravljeni pacienti ponovno reagirajo na taisti tokrat spremenjeni pelod. V tem in podobnih primerih je terapijo potrebno izvajati s sveže nabranim alergogenim pelodom.

Mnogim teče iz nosu že ob vonju trav ali cvetlic. V tem primeru gre za občutljivost na aromatične snovi. Pa vendar, tudi tokrat je terapija z bioresonanco uspešna.

Sezonska alergija pomembno vpliva na sposobnost pomnenja. Nedavna Evropska raziskava je potrdila da pri dveh tretinah otrok in mladostnikov z alergijo na pelode dreves,trave in svetnega prahu predstavlja resno oviro pri vsakodnevnih aktivnostih.

 • Alergijski rhinitis je v veliki meri dejavnik, ki predisponira asmo.
 • Zapleti nezdravljenega alergijskega rinitisa so:
  • začasno prenehanje dihanja med spanjem
  • vnetje sinusov
  • vnetje srednjega ušesa
  • slab spanec
  • neproduktivnost
  • slabša koncentracija

 

BODITE POZORNI NA NAVZKRIŽNE REAKCIJE!

Do njih pride kadar vdihavate ali uživate snovi, ki so podobne alergenu na katerega ste alergični. Navzkrižne reakcije pelodov in hrane izzovejo tudi hujše reakcije organizma, ki se kažejo kot; srbenje,oteklost ustnic in ali žrela,hripavost, solzenje, dušenje, koprivnica, slabost, driska…  

PRIMERI NAVZKRIŽNIH REAKCIJ, KI SI JIH JE VREDNO ZAPOMNITI:

pršica = morski sadeži (školjke, hobotnica, raki, lignji), polži

kurja jajca = jajčni beljak, cepiva, ki vsebujejo jajčni beljak, rumenjak, meso perutnine

pelodi breze = koščičasto sadje (breskve, jabolka, hruške, češnje, slive,…) lešniki, kivi, paradižnik, paprika, krompir, jajčevci, poper, čili, jagode, mandlji, črni ribez, luštrek, janež

pelodi trav = moka – pšenična, ržena, koruza, ječmen, grah, riž, soja, arašidi

 

Raziskave kažejo, da si mnogo bolnikov pri alergiji pomaga z metodami komplementarnih in alternativnih metod (KAM), vendar je alergija tako zelo zahrbtna in široka, da je smiselno biti zelo previden pri zdravljenju.

Lahko se zgodi, da brez ključnih preiskav pride do napačne diagnoze, lahko se spregledajo nevarna stanja in celo ogrožajo življenja. V zadnjih obdobjih se mnogi poslužujejo tudi zdravljenja s specifično imunoterapijo.

Ker se bolnikov organizem nenehno spreminja, se priporoča, da je bolnik pod stalnim nadzorom in, da se na rednih kontrolah za zdravljenje alergije odprto pogovarja s svojim alergologom. Vredno si je že doma postopoma zapisovati opažanja in zaznave, ki nas ovirajo v vsakodnevnem življenju. Zdravniku kar najbolj natančno opišimo svoje bolezenske simptome, razvoj bolezni, trenutno stanje. Na podlagi izčrpnega opisa težav, bo zdravnik lažje in hitreje postavil dodatna vprašanja. Končna diagnoza bo s pomočjo terapije in izbranih zdravil hitro olajšala alergijo. Še najbolj se je izogibati alergenom, za katere preverjeno vemo, da nam škodijo in nam povzročajo težave.

Privoščimo vam čim več zdravja in čim manj nevšečnosti z alergijo!